Mastodon
TeknolojiYaşam

İyiki Varsın Google

Dijitalleşen bir dünyada dijital yeteneğimizin olmaması anlaşılır bir şey değildir. Yeni bir düzen oluşurken sadece onun kurallarını bilmek yeterli olmaz. Aynı zamanda bu dünyayı özümsememiz gerekir. Dijital dünyanın, yaşadığımız fiziki dünyadan farklı bir yer olduğunu içselleştirmezsek bizi bekleyen geleceği de çok iyi kavrayamayız. Bu anlamda bizim için en ufuk açıcı içgörüleri Google’da bulabiliriz. Google, yeni dünyada iyi bir dijital vatandaş olmamız için gerekli araçları sunarken bize rehber olacak temel ilkeleri de belirliyor.

Dijital Sokaklarda Gezerken Güvenilir Bir Dosta İhtiyacımız Var.

Tanımadığımız bir şehre gittiğimizde çevreyi bilen birisine ihtiyaç duyarız. Etrafı gezip tanımak ve keşfetmek isteriz. Yaşadığımız yerde davrandığımız gibi davranamayız çünkü her şehrin bir geleneği vardır. Hem bize şehri tanıtacak hem de bunu eğlenceli hale getirecek bir arkadaş ararız. Bunu sadece eğlenmek için değil aynı zamanda güvende hissetmek için de isteriz. Hangi sokakların güvenli hangilerinin çetin olduğunu bilemeyiz.

Bugün yaşadığımız iki farklı dünya var. Birisi temas edebildiğimiz fiziki dünya diğeri boşluğa yazabildiğimiz ve yaşadığımız dünyadan yavaş yavaş taşınmaya başladığımız sürekli genişleyen sanal dünya.

1989 yılından bu yana internetin yaygınlaşmasıyla başlayan genişleme son dönemde yapay zekanın artık tam anlamıyla hayatımıza girmesiyle daha da hızlandı. Biraz önce bulduğumuzun gittikçe uzaklaştığı, saniyeler içinde binlercesinin altında kalan bilginin yerine hemen yenisinin üretildiği bir çağın içindeyiz. Sanal alem hızla genişlemesine rağmen fiziki dünya hacim olarak aynı kalsa da niteliği zayıflıyor. Bundan dolayı sanal alemdeki gelişmeler yaşadığımız dünyayı yönetmeye başladı diyebiliriz. Bunun sonucunda siyasetçiler sanal dünyadaki tepkilere bakarak karar alıyor ve yeni iş modelleri sanaldan çıkıyor.

Kitaplar ve bilgi
Son çeyrek yüzyılda insanlık tarihinde yarattığımızdan daha fazla bilgi ürettik. Bu durum bize yeni bir dünyanın kapısını açıyor.

Sanaldaki 2. kişiliğimiz görünen dünyada olduğundan daha farklı. Öncelikle fiziki dünyada etkileşime girdiğimiz insan sayısından çok daha fazlasıyla, dünyayla, temas halindeyken kendimizi daha iyi ifade edebiliyoruz.

Daha cesuruz. Çok fazla fikirle temas halinde olmamız bizi daha yaratıcı yapıyor.

Daha heyecanlıyız. Gülümseyen emoji gerçek olandan bizi daha mutlu ediyor.

Daha samimiyiz. Her şey herkesin gözü önünde oluyor. Böylelikle birinin yalan söyleyip söylemediğini daha iyi anlıyoruz. Fiziki şartlarda yüz yüze ikili bir görüşmeyi sosyal medyada herkesin önünde yapıyoruz. Bunun sonucunda birçok kişinin fikri sohbete dahil oluyor.

Toplumun nabzını tutmak için artık cadde sokak gezmeye gerek yok. Fiziki sokaklarda gezerek elde ettiğimiz veriden daha fazlasını dijital sokaklardan sağlayabiliyoruz.

Peki dijital sokaklarda bize kim yol gösterecek?

Merak ettiklerimizi kim bize anlatacak?

Bu anlamda kime güvenebiliriz?

Google Sizin Adınıza Her Şeyi Düşünür.

Google, kendi kurduğu düzenin daha iyi işlemesi ve bilginin hızla dolaşımda olması için altyapısını sürekli geliştiriyor. Google’ı şu anda kendi devletini kuran süper kahraman gibi görebiliriz. Ona bu özelliği veren ise her soruya bir cevabının olması. Üstelik tek bir soruya binlerce cevabı çok hızlı bir şekilde hazırlayabilmesi.

Google arama sonucu
Arama çubuğuna Google yazdığımızda 0,33 saniyede 25.270.000.000 sonuç alıyoruz.

Şu anda sanal alemde düşüncede geziyoruz. Google, yavaş yavaş fiziki dünyadan sanal dünyaya taşınırken gelecekteki düzenin altyapısını durmadan hazırlıyor. Önce kendi hukukunu oluşturacağı ilkelerini belirliyor. Neticede her yerde olduğu gibi bu dünyada da düzenin açıklarından faydalanmak isteyen kötüler olacaktır. Eğer dijital sokaklarda güvenle gezebilirseniz bu dünyada adalet olduğuna inanırsınız. Bu sebeple Google, size gösterdiği saygının aynısını herkesin birbirine göstermesini bekler. Aksi takdirde düzen kurulmadan çöker.

Adam kayırmanın olmadığı, torpilin işlemediği, hepimizin aradığı ve özlediği bir düzenden bahsediyoruz. Kötü her yerde aynıdır ama yaratılan adil dünyada kötünün başarma şansı olmaz. Burada iyiler alışmadığınız şekilde daha fazladır çünkü sanalda gerçek demokrasi işler. Mesela başınız sıkıştığında oluşturulmuş yardım grupları samimi bir şekilde çağrınızı bekler.

Google ile her zaman daha iyisini bulursunuz. İletişimin açık olması, kim olursa olsun kurallara uyulmadığında cezanın tereddütsüz verilmesi insanların birbirlerine güvenmesine ve kaynaşmasına sebep olur.

Bu topraklara yeni geldiğinizde hiçbir şey bilmeyen bir çocuk gibisinizdir. İdeal bir çocuk nasıl yetiştirilir bu dünyada şahit olursunuz. Her ağladığınızda ağzınıza mama verilmez ama çalışarak, öğrenerek istediğinizi elde etmemek için bir sebep yoktur. Tıkandığınız yerde çözüm yollarını Google size sunar. Böylelikle yanınızda hep güvenebileceğiniz birinin varlığını hissedersiniz.

Para Kazanmak İçin Kötü Olmaya Gerek Yok!

Çetin bir hayatta ayakta kalmak, zorlukların üstesinden geldikçe kolaylaşır. Yapılacak iş zorlayıcıdır ama zorlayıcı iş burada eğlenceli hale gelir. Bir çocuk olarak geldiğiniz bu dünyada doğru bir yetiştirilme tarzı bulursunuz. En sonunda alıştığınız dünyanın yanlış işlediğini farkedersiniz.

Google, potansiyelinizin sizi nerelere götüreceğini tahmin ederek herşeyi baştan düşünmüştür. En başta sizin yerinize hayaller kurmuştur.

Yaşadığımız dünyada gerekli elementlerin tümü sanal alemde Google ile mevcuttur.

Belki hayatta hiç sermaye koymadan birşeyleri başarmak size inandırıcı gelmeyebilir çünkü yaşadığımız dünyada emeğimizi sermaye olarak görmeyiz. Boş zamanın değerini bilmeyebiliriz. Halbuki bizi değerli yapan emeğimizdir. Bu dünyada zihnimizdekini parayla değil emeğimiz ve yaratıcılığımızla ortaya çıkartırız. Alıştığımız dünyadan farklı olarak işin başında sermayeyi koyup arttırmaya çalışmayız. Aksine önce emeğimizi ve fikrimizi koyar, sonuçta kazandığımızla büyürüz.

Bu anlamda sanal dünyada değerler de farklılık gösterir. Fiziki dünyanın sermayesi parayken Google’ın sermayesi veridir. Fiziki dünyada güç maddeyken Google’da bilgidir. Bu yüzden herkes sanal topraklarda kendine uygun bir alan bulur. Neticede herkes gelip aklındakini bu topraklara ekebilir. Bunun için her türlü teşviği bulursunuz.

Nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız Google Arama Merkezi iyi bir başlangıç noktası olur. İlk olarak dijital sokaklardaki oryantasyonunuzu arama merkezi ile yaparsınız. Size bu düzenin gelenek ve göreneklerini anlatır. Nelere dikkat etmeniz gerektiğini bu merkezde anlarsınız.

İlk eğitiminizi Google Arama Merkezi ile aldıktan sonra dijital sokaklarda kendi başınıza gezmeye başlayabilirsiniz.

Peki ne yapmalısınız? Fiziki dünyadan bağımsız burada ayrı bir kimliğe ihtiyacınız vardır.

Sizi burada nasıl çağıracaklar? Size bir isim, yaşayabileceğiniz bir alan lazım.

Önce bu dünyanın nüfus müdürlüğü olan Google Domain’e gidersiniz. Adınızı tescil ettikten sonra hayatınızı kuracağınız arsanızı da başka ödeme yapmadan satın almış olursunuz. İşinizi bu alan üzerine inşa etmeye başlarsınız.

Google’da Her Soruya Bir Cevap Bulursunuz.

İsminizi tescil ettikten sonra fikrinizi eyleme dökebilirsiniz. Hayatınızı kazanacak bir şeyler yapmalısınız. Ne yapmak istediğinizi düşünüp Google’a sormaya başlayabilirsiniz. O an ne aradığınızı bilmiyor olabilirsiniz ama sorduğunuz sorulara istediğiniz cevabı alamamanız sizin değil Google’ın sorunudur.

Aklınıza gelen herşeyi arama çubuğuna yazıp saniyenin altında bir sürede binlerce cevap alırsınız. Kendi fikirlerinize ek olarak yaratıcı fikirler öğrenmek isterseniz Bard size çok iyi bir dost olur. Yapay zekayla yapacağınız bir sohbet belki de bugüne kadar farkında olmadığınız üstün bir yeteneğinizi ortaya çıkarır. Böylelikle öğrenmeye başlarsınız.

Kıymet Vermediğiniz Yeteneğiniz Bu Dünyada Belki de Çok Değerlidir .

Sanal sokaklarda gezdikçe farklı yeteneklerinizin olduğunu keşfedebilirsiniz. Belki de bugüne kadar hiç farkında olmadığınız bir yazma kabiliyetinizin olduğunu gördünüz. Zihninizde, yazdıkça bir yerde kapalı duran cevherleriniz açığa çıkmaya başladı. Google bu fırsatı size Blogger ile sunar. Üstelik herhangi bir hosting ücreti ödemezsiniz. Bir blog sitesi açarken yapmak zorunda olduğunuz birçok şeyin alt yapısını sizden bir bedel beklemeden sunar. Sizden sadece üretmenizi, yeteneklerinizi geliştirmenizi ister, sermayeyi kendisi koyar.

Yazma kabiliyetiniz geliştikçe belki de çok takip edilen bir otorite olursunuz. Bugüne kadar hep çevrenizde anlattığınız fikirlerinizi dünyaya sunarsınız. Bu alemde sizi anlayacak birilerini mutlaka bulursunuz. Dünyanın her yeriyle bağlantılar kurup perspektifiniz genişledikçe bugüne kadar çok küçük bir dünyada yaşadığınızı anlarsınız. Bu dünyada belki de bugüne kadar bilmediğiniz üstün başka yeteneklerinizi de keşfedebilirsiniz.

Yapacağınız Reklam İşinizi Büyütmenizi Sağlar.

Hayatınıza devam edebilmek için kazandığınız yetenekleri paraya çevirmelisiniz. Öncelikle her yerde olduğu gibi burada da işinizi büyütmek için kendinizi tanıtmanız gerekir. Size benzeyen binlerce kişi ve kurum aramalarda öne çıkmak için çalışır. Bundan dolayı sizde ürününüzü tanıtmak için reklam çalışmaları yaparsınız. Böylelikle sunduğunuz hizmet ve ürünün benzeri arandığında Google Ads üzerinden verdiğiniz reklamlarla öne çıkarsınız. İster ürün satın ister yazı yazın Google Ads ile sadece kendi çevrenize değil dünyaya pazarlama yaparsınız.

Önce kendi çevrenizle başlarsınız ama iş sizi daha büyük düşünmeye götürür çünkü burası böyle bir dünyadır. Yazdığınız bir yazı ya da paylaştığınız bir resim dünyanın diğer ucundaki bir insanı harekete geçirir. Sizin belki de önemsiz gördüğünüz paylaşım dünyanın diğer ucunda büyük katma değer yaratabilir. Oradan gelen tepki sizin aklınızda saklı duran bir fikri ortaya çıkarabilir. Google ile yaşadığınız fiziki dünya küçük bir köy haline gelir.

Açık bir dünyada yaptığınız başarılı işlerde hep farkedilirsiniz. Yaptığınız işleri sizin için takip eden Google sizi aramalarda başkalarına tavsiye eder. Aramalarda hep yukarılarda görünmeye başlarsınız. İşiniz büyüdükçe ofisinizi büyütme ihtiyacı hissedersiniz. İş ortaklarınızla ya da müşterilerinizle bağlantı kurup iletişimi canlı tutarak tek bir konumdan işinizi yürütebilirsiniz. Google Chat ile kişisel görüşmeler yapar, yakınlarınızla görüntülü iletişim kurabilirsiniz. Bunlarıa ek olarak istediğiniz alanda gruplar yaratıp yeni projeler oluşturabilirsiniz. Bütün bunları Google Workspace ile tek bir noktadan yönetirsiniz.

Etkili Ölçüm Sizi Yukarıya Taşır.

Doğru kararlar verebilmeniz için veriye ihtiyacınız vardır. Burada veri, kağıt paradan değerlidir. İnsanlar ne arar, nelerden hoşlanır davranışlarını takip ederek aslında kendisininde farkında olmadığı bir ihtiyacı Google Analitik ile ortaya çıkarırsınız. Sizi takip edenlerin profilleri hakkında bilgi sahibi olursunuz. Hatta Google Ads gibi farklı kanalları bağlayarak çok daha güçlü bir veri akışı elde edersiniz.

Sadece sattığınız ürün ve hizmetten değil yazılarınızdan da para kazanırsınız. Google Adsense sabırla çalıştığınız sürece size hep bir gelir sağlar. Sizin gibi binlerce kişi ve kurum reklamlarını siteniz üzerinden verebilir. Kaliteli içerik ürettikçe Google Adsense sizi ve reklam verenleri buluşturur. Dürüst ve sabırla çalışırsanız, işinizde sürekli olursanız başarmamanız için bir neden olmaz.

Yazma kabiliyetiniz geliştikçe araştırma yeteneğiniz de gelişmeye başlar. Karmaşık bir eko sistemde araştırma yöntemlerine ulaşmakta zorlanabilirsiniz. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi bu düzende de kötüler olacaktır. Kitlenizin önüne güvenilir bilgilerle çıkmanız gerekir. Bilgi kirliliğinden sakınacağınız, doğru haber kaynaklarına ulaşabileceğiniz, güvenilir haberler oluşturabileceğiniz ve doğru iş modelinizi yaratabileceğiniz bilgileri Google News İnitiative size sağlar.

Doğru Araçları Kullanırsanız Kaliteli İçerik Üretirsiniz.

Yazdığınız yazılar zamanla haber niteliği kazanabilir. Yazılarınızın niteliği arttıkça tüm dünyanın haberleri takip ettiği Google Haberler‘de sizin de bir yeriniz olabilir. Yayımcı Merkezine girerek sitenizi haber akışına dahil edebilirsiniz. Eğer kaliteli içerik üretirseniz itibarlı bir habeci olabilirsiniz.

Hayatın basitlikten doğduğuna burada şahit olursunuz. Fiziki dünyada kazanamadığınız itibarı, yıllarca çalışıp ulaşamadığınız hayalleri dijital dünyada yakalayabilirsiniz.

Kaliteli içerik üretmek için hayatın farklı alanlarında güncel olmanız gerekir. Bilim, magazine, eğlence vb gibi konularda güncel olduğunuz sürece insanların ilgisini çekecek konu başlıklarını yakalarsınız. Google Trends size dünyada nelerin konuşulduğunu, insanların neleri merak ettiğini gösterir. Ayrıca Google Alerts, merak ettikleriniz hakkında tüm güncel bilgileri düzenli olarak size bildirir. Neticede güncel kalabileceğiniz tüm araçları Google’da bulursunuz.

İşinizle alakalı ilham alacağınız fikirler arayabilirsiniz. İçinizde tutku vardır ama çevrenizde aradığınız bakış açısını yakalayamamış olabilirsiniz. Google Marketing Platform ile kendi sektörünüzün dışında da bir çok başarı hikayesi yakalarsınız.

Küçük ya da büyük bir işletme olmanız farketmez. İşiniz için İhtiyaç duyduğunuz araçları bu platformda bulursunuz. Google, sizi doğru yönlendirecek basiretli bir iş ortağı gibidir. Sizin çıkarınız ile Google’ın menfaatleri ortaktır. Başarıların birbirini beslediği, daha büyük başarıların yolunu açan büyük bir amaç birliği oluşturur.

Gününüzün en stresli saatlerini trafikte geçirirsiniz. Bugün şehir hayatında yaşadığımız en büyük sorunların başında trafik kadar temiz bir hava da gelir. Gideceğiniz yere hem en kısa yoldan hem de trafiğin çok olmadığı bölgeden gitmek istersiniz. Google Maps, size açık yolları gösterirken hangi yolları kullandığınızda daha çok yakıt tasarrufu sağlayacağınız rotayı da gösterir. Eğer yeşil kart etiketi kullanıyorsanız hem en kısa rotayı kullanarak zamandan kazanırsınız hem de çevreye katkı sunmuş olursunuz.

Google, dijital alemde kendinize yeni bir dünya kurabileceğiniz birçok ürün sunar. Bu ürünleri kullanarak dijital yolculuğunuzu daha güvenli ve kolay bir hale getirirsiniz.

Sonuç

Çok yakın gelecekte gencinden yaşlısına kadar dijitalleşmeyen kimse kalmayacak. Ödemelerimizden taksi çağırmaya kadar günlük yaptığımız bütün işler dijitalleşecek. Daha çok başında olduğumuz Metaverse ile kendi avatarını yaratanlar var. Şu anda düşüncede gezdiğimiz dijital dünyada yakında bizde o dünyada yerimizi alabiliriz.

Yapay zeka ile bilginin dolaşımı o kadar hızlanacak ki bu hızın gerisinde kalan elimine olacak. Para hiçbir şey, bilgi her şey demek.

İnsanların sağduyusuna aykırı gelen şeylere inanmama dönemi geride kaldı. Bundan 20 yıl önce olmaz dediğimiz şeyler bugün olmazsa günlük hayatımızı devam ettiremeyiz. İnternet, ekmek ve su gibi bir ihtiyaç haline geldi. Borsa, dolar, arsa gibi yatırımların yanında dijitalde de bir yeteneğinizin olmasını tavsiye ederim.

Hakan Tanar

Hakan Tanar, 1971 yılında Adana’da doğdu. Evli ve 2 çocuk babası. 30 yıl satış ve pazarlama sektöründe çalıştı. Satış temsilciliğinden üst düzey yöneticiliğe kadar farklı kademelerde görev yaptı. Kendi işini kurarak perakende sektöründe 8 yıl faaliyette bulundu. Edindiği en büyük tecrübe öğrenmenin hayat boyu sürdüğüdür. Yazmaya olan isteği ve öğrenmeye duyduğu merakı kendisinde kişisel blog kurma fikrini geliştirdi. Bilim, edebiyat, tarih ve felsefeye ilgi duyuyor. Bugün ilgi duyduğu konular hakkında bildiklerini ve öğrendiklerini Monolog’da paylaşıyor.